Жълтото ни се струва по-ярко през зимата

Британски неврофизиолози са установили, че през различните годишни времена човешкото око възприема по различен начин някои основни цветове, съобщава сп. "Current Biology". 

Още по темата

 

"Установихме, че при смяната на годишното време зрението ни се приспособява към промените, които стават в околната среда. През лятото, когато сме заобиколени от море от зеленина, очите ни отчитат факта, че през цялото време гледаме зелен цвят, което пречи на възприемането на жълтите тонове", обяснява Лорън Уелбърн от университета на Йорк.

 

Уелбърн и нейните колеги са установили, че жълтият цвят ни се струва по-ярък през зимата и късната есен, отколкото през пролетта и лятото, наблюдавайки как група от 12 доброволци са възприемали основните цветове, включително жълтия, през различните годишни времена, съобщава БТА. 

 

Учените открили, че човешкото око, независимо от индивидуалните особености на зрението, възприема по различен начин това, което човек приема за чисто жълт или зелен цвят. През лятото например идеалният жълт цвят по-скоро се е измествал към синята част на спектъра, а през зимата - по посока на червените тонове.

 

Според учените промените в зрението ни настъпват, тъй като през лятото в ретината са активни конусите, които отговарят за разпознаването на светлината със средна дължина на вълната, а към тях се отнася зеленият цвят.