Това е част от пакета мерки, включени в трета спасителна програма

 

Гърция ще премахне данъка от 26% за сделки със страни с привилегировано данъчен режим като Кипър и България. Това е част от пакета мерки, включени в трета спасителна програма, която до края на тази седмица трябва да бъде гласуванa от гръцкия парламент.     

Още по темата

 

Още на 30 март 2015 година България изпрати писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси, в което заяви, че въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник в България, както и в Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална мярка.

 

Сред мерките, които гръцкият парламент трябва да одобри,  е и замразяването на прагове на пенсиите до 2021 година на нива 2015.  Увеличават се с 4% за всяка година от 2016 г. до 2020 г., данъчните ставки и такси за някои кораби, регистрирани с гръцкото знаме и други, обслужващи гръцки интереси, но плаващи под чужд флаг и се удължава с още четири години (до 2019 г.) специалния налог върху корабни компании. В същото време се освобождава пазара на пастьоризирано мляко и хляб, енергия и газ.

 

На 20 август Гърция трябва да плати дължимата сума към Европейската централна банка в размер на 3,200 милиарда евро.

 

Репортер: Бойка Атанасова

 

Изчисленията показваха, че заради данъка от 26% за сделки с България страната ни можеше да загуби до 1,5 милиарда лева: