Всеки пети е с туберкулоза, сифилис, хепатит или СПИН

Всеки пети имигрант в Русия е носител на вирусни заболявания - туберкулоза, сифилис, хепатит, СПИН, сочи статистика на руското здравно министерство, цитирана от БТА. По неофициални данни, имигрантите в Русия са общо към 15 милиона, сред тях има 3 милиона преносители на вирусни инфекции, пише "Независимая газета".

 

Според експерти на вестника, пришълците от Средна Азия - а трудовите имигранти са главно оттам - не могат да се лекуват в Русия, тъй като според руските закони трябва да плащат за лечението си. Землячествата на пристигналите от Таджикистан, Казахстан и Киргизстан се разбраха да поемат контрола над ситуацията и заедно да разработят мерки за здравна профилактика сред гастарбайтерите. Те предлагат да се изготви специален медицински документ за имигранти или да бъдат изравнени правата им с тези на руските бездомници. Знае се, че последните нямат нужда от паспорт, за да бъдат лекувани безплатно в болниците. А хора от страните в ОНД с травми или тежки заболявания може да бъдат настанявани там безплатно за не повече от три дни, обяснява вестникът.

 

Проблемът с болестите сред имигрантите в Русия е доста остър и се дължи на слабия контрол на държавата, коментира политологът Михаил Ремизов. При влизане в Русия от чужденците трябва да се искат справки, че не страдат от опасни заболявания - с други думи входната бариера за руския трудов пазар да се пренесе в държавите, откъдето идват. Но за да се задейства тази система, Москва трябва да въведе работни визи, добавя анализаторът.