Доклад за такава атака е изпратен до висши представители в Берлин

Възможно е джихадисти от групировката „Ислямска държава” да са използвали снаряди с хлорен газ при нападение срещу кюрдските сили в Северен Ирак, допускат германски военни наблюдатели, цитирани от популярния германски в. "Билд" и БТА.

 

Според тях химическо оръжие "изглежда" е било използвано вчера при атака срещу Махмур, където живеят както араби, така и кюрди. При нападението са пострадали 60 кюрдски бойци.

 

Германското разузнаване е получило сведения за атаката от среща с племенни водачи.
По време на атаката на 60 км от столицата на автономен район иракски Кюрдистан - Ербил - е имало контингент от 88 германски военни. Германците обучават кюрдски бойци пешмерга и язиди да се бият срещу ИД с доставено от Германия оръжие.


В последните седмици имаше няколко непотвърдени съобщения, че "Ислямска държава" използва химическо оръжие в Ирак.

 

Според "Билд" военен доклад за атаката е бил изпратен до висши представители в Берлин.

 

Германското министерство на отбраната днес съобщи, че кюрдски бойци в Северен Ирак, югозападно от град Ербил, са били преди дни обект на нападение с химическо оръжие, съобщи Франс прес. 

 

Имаше нападение с химическо оръжие, има пострадали бойци от силите пешмерга с възпаление на дихателните пътища", каза говорител на министерството, без да уточни чие дело е атаката срещу кюрдите, които се бият срещу групировката "Ислямска държава".

 

Американски и иракски специалисти пътуват към мястото, за да установят какво се е случило в действителност, посочи говорителят, като подчерта, че германските войници, разположени в Северен Ирак, за да обучават кюрдските бойци, не са били в опасност в никакъв момент.