В осем от тях те ще продължат след 15 септември

 

Ударни ремонти в училищата три седмици преди началото на учебната година. Ще има ли неприключили ремонти на 15 септември провери екип на Новините на Нова. 

 

Най-трагично е положението в помощното училище „Стефан Караджа“ в Пловдив след пожара в събота. Всичко е потънало в пепел. Покривът е напълно изгорял, а шест от класните стаи са изпепелени напълно. Там със сигурност на 15 септември няма да могат да влязат учениците. 

 

Искра при подмяната на парната инсталация е най-вероятната причина за избухването на пожара в помощното училище. Най-ценното за децата -  музикалният кабинет със скъпите инструменти, е изгорял. Директорската канцелария - също. Спасени са обаче личните картони на учениците и трудовите договори на персонала. 

 

Образователният министър остана шокиран, след като днес видя щетите. Другото крило на сградата може да бъде спасено, тъй като е изгорял само покривът. Общината ще осигури около 90 000 лева за него. Децата от помощното училище ще учат в съседната сграда, където спалните помещение не се ползват.

 

На прага на новата учебна година това не единственото проблемно училище, заяви министърът.

 

"До момента сме получили данни за осем училища, в които тези ремонти, които са текущи и са започнали по-отрано и са по-мащабни, не могат да бъдат приключени до 15 септември”, обясни Тодор Танев.

 

В някои от тях ремонтите ще продължат до октомври. Все пак уверението на образователния министър е на 15 септември всички ученици нормално да започнат училище в цялата страна. 

 

Репортер: Благой Бекриев