Пазарът на луксозните жилища бележи ръст от 35% през 2015 г.

Пазарът на луксозни имоти за първите девет месеца на 2015 г. бележи ръст от 35% в сравнение с цялата минала година. Това обяви на пресконференция Весела Илиева, изпълнителен директор на специализираната компания за луксозни имоти Unique Estates.


„Ако от настъпването на кризата през 2008 г. до началото на 2015 г. считахме сделките за над 500 000 евро за сравнително високи, то сега психологическата бариера от 1 млн. евро е прескочена и можем да се похвалим с няколко такива трансакции”, каза още Илиева.


Хората, които инвестират в скъпи имоти, са собственици на успешен бизнес. Те имат изключително високи изисквания и търсят изцяло реализирана идея, която да отличава имота им от всички останали в града. 


Според Илиева богатите клиенти са два основни типа. Първият са семействата, които поставят домашния уют над всичко и търсят къщи с много помещения и удобно местоположение. Другият тип са заетите и забързани работещи хора, които прекарват малко време у дома. Те предпочитат да живеят в апартаменти в сгради, където живеят хора от тяхното обкръжение. Държат и на това да получават всички услуги, които предлага един скъп хотел.


Все по-често луксозни имоти се купуват не само за лично ползване, но и с цел инвестиция
На българския пазар пък имало дефицит на луксозни имоти, които се дават под наем.


„Все по-често в София идват чужденци, които търсят места за пребиваване за 3-6 месеца. Но на пазара се предлагат предимно имоти с едногодишен наем”, обобщава Илиева.


Средният месечен наем на жилище, чиято пазарна стойност е около 300 000 евро, достига до 2200 евро.

 

Автор: Маргарита Стоянчева

 

А една от най-новите луксозни сгради в София се намира на Околовръстния път, срещу резиденция "Бояна". Ето как изглежда тя: