Граждани се събраха на протест пред сградата на Българския хелзинкски комитет

 

Австралиецът Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор заради убийството на студента Андрей Монов в София, е сред номинираните за наградата „Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет.

Още по темата


Полфрийман ще участва в надпреварата за приза като председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация, което защитава правата на лишените от свобода, предимно от Софийския затвор, и докладва на БХК за установени нарушения.


Номинацията на австралиеца предизвика масово възмущение. Десетки граждани се събраха пред сградата на БХК в четвъртък следобед, за да изразят несъгласието си с номинацията на Полфрийман.

 

Въпреки нежеланието на БХК комитет да коментира публично номинацията на австралиеца, след настояване от събралите се медии, директорът Красимир Кънев обясни: „Не можем да я махнем, защото така ще изменим на нашите принципи да не дискриминираме хората”.


Кънев уточни, че той щял да се оттегли от журито, защото е пристрастен – защитавал правата на осъдения австралиецът пред Европейския съд по правата на човека.


След дни приятелите на убития Андрей ще внесат в БХК петиция за това номинацията на Полфрийман да бъде оттеглена. А от комитета обясниха, че това няма да се случи.

 

Общо 50 са номинираните за „Човек на годината" личности и организации. Дейността на всички тях е насочена към „защита на основните човешки права и други ценности като защита правата на животните и опазване на природата".


Номинация е получила и защитничката на ромите от съборените незаконни постройки във варненското гето „Максуда" - адвокат Даниела Михайлова. Тя е предложена заради застъпничеството й за семействата от морския град и от село Марчево, чиито къщи бяха разрушени. Михайлова ги представлява и пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Въпреки настояването й за налагане на привременни мерки, магистратите от Страсбург отхвърли и трите внесени искания.


Кандидатът за кмет на София Виктор Лилов - първият български политик, признал своята различна сексуалност, също ще се бори за „Човек на годината".


Заради подкрепата на ЛГБТИ движението (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсексуални хора) сред номинираните за приза попадат Моника Писанкънева от фондация „Ресурсен център Билитис" и новосъздадената организация XXX Колектив.


Игуменът на Кладнишкия манастир „Свети Николай Мирликийски Чудотворец" отец Рафаил е номиниран за разграничаването му от позицията на Светия Синод срещу допускането на повече бежанци в България.


Носителят на голямата награда „Човек на годината" 2015 и двамата му подгласници ще станат ясни на 10 декември. Те ще бъдат определени от 8-членно жури, чиито членове са председателят на БХК Красимир Кънев, адвокатът Александър Кашъмов, директорът на Български дарителски форум Красимира Величкова, писателят Георги Господинов, журналистите Иван Бедров, Татяна Ваксберг, Мария Черешева и Яна Бюрер Тавание.