За изхода от бежанската криза Брюксел създава фонд от 1,8 милиарда евро

 

Хаос в България, ако Германия започне да връща мигрантите. За този кошмарен сценарий предупреди премиерът Бойко Борисов на срещата на върха между Евросъюза и Африка в Малта. 

 

За изхода от бежанската криза, Брюксел създава фонд от 1,8 милиарда евро.

 

В Малта Евросъюзът отново се опитва да намери решение на мигрантската криза. Позицията на България е, че е много важно миграционният поток да бъде спрян. 

 

„Ако Германия започне да връща хора, които е преценила, че не ѝ трябват или не са за Германия, по какъв начин ние ще ги интегрираме тук? Ако ги върнат в България, Македония, Сърбия или Словения, ще стане един много неуправляем процес”, заяви Борисов.  

 

Българската държава няма представа колко са мигрантите в страната, призна Борисов, но сме спокойни, защото има ред. За да прекрати миграцията още в зародиш, Европа създава фонд от милиард и 800 милиона евро за Африка. 

 

„България участва с 50 000 евро, които на фона на 1.8 милиарда са нищо. Те са от фонда за подпомагане, така че не е необходимо да вадим нищо извън бюджета”, обясни Борисов. 

 

Някои африкански лидери обаче критикуваха Брюксел, че парите са малко.

 

„Не е достатъчно. 1 милиард и 800 милиона евро съвсем не са достатъчни”, заяви Махмаду Исуфу, президент на Нигер. 

 

Около 150 000 души от Еритрея, Нигерия и Сомалия са прекосили Средиземно море само тази година, докато бежанците, преминали през Турция и Гърция са повече от 650 хиляди. 

 

„Трябва да смажем бандите трафиканти на хора, които изкарват пари от човешкото нещастие”, заяви Тереза Мей, министър на вътрешните работи на Великобритания. 

 

На фона поредния опит на Евросъюза да реши бежанската криза, Швеция върна граничния контрол за 10 дни.  Причината - огромният брой пристигащи бежанци създава заплаха за обществения ред, обясниха властите.

 

Видео: БГНЕС