Имитира ли Медведев своя бос?

Защо Владимир Путин се движи като гангстер? Невролози анализираха походката на руския президент. 

 

Британското издание British Medical Journal цитира учени от Португалия, Италия и Холандия, които дават обяснение защо господарят на Кремъл движи дясната си ръка по-малко от лявата по време на ходене. 

 

„Първото възможно обяснение е болестта на Паркинсон", коментират учените. В крайна сметка обаче те заключават, че тезата за заболяване на централната нервна система не е

Още по темата

толкова вероятна, тъй като в случая отсъстват другите симптоми на болестта на Паркинсон, като например лоша координация на крайниците и проблеми при ръкостискане. А и увлечението на 63-годишния президент към джудото противоречи на тази версия, уточнява германският Handelsblatt.

 

Ето защо учените се спират на друга хипотеза - движенията на ръцете на руския президент са свързани с неговата служба в КГБ, където агентите са активно обучавани да използват оръжие. В едно от специалните указания се съдържа следната препоръка – докато се движи, агентът трябва да държи ръката си до тялото, за да може бързо да извади пистолета си в случай на необходимост.


Такъв стил на ходене учените наричат „походката на ганстера”. Той е бил разпространен и в Дивия Запад, където дясната ръка също е била по-неподвижна при ходене. 

 

"Това е необичайно изследване, но то има сериозен аспект", споделя ръководителят на проучването Бастиан Бльом.

 

Вече има редица спекулации за позицията на ръката на руския президент, като версиите се простират от преживян инсулт до парализа в резултат на раждане с форцепс. 

 

"Ние сме много предпазливи при изграждането на нови хипотези”, споделя Бльом.

 

Изследователите са проучили и много сходната походка на руския премиер Дмитрий Медведев. При него обаче ситуацията не е толкова ясна, тъй като той не е минавал през специализирано военно обучение. Учените предполагат, че премиерът просто иска да бъде като своя шеф.