Президентът на Русия дава годишната пресконференция

 

 „Статистиката показва, че руската икономика мина пика на кризата. Във втората половина на годината икономическата активност показва признаци на стабилизация”, заяви президентът на Русия Владимир Путин в началото на годишната си пресконференция.

 

Още по темата

Съвсем очаквано, едни от първите въпроси към президента Путин бяха посветени на начина, по който тенденциите на световните пазари се отразяват на руската финанси. Западните санкции и ниските цени на петрола нанесоха сериозни удари на руската икономика, а самият Владимир Путин призна, че страната му е силно зависима от енергийните ресурси.
 

"Изчислили сме бюджета за следващата година на базата на 50 долара за барел. Днес обаче това е много оптимистична преценка. Сега цената е 38 долара, така че ще трябва да нанесем корекции", коментира Путин. 
 

 

 

Руският президент засегна и деликатната тема с влошените отношения с Турция. Той заяви отново, че свалянето на руския самолет е вражески акт и повтори няколко пъти, че не разбира защо Анкара е предприела този ход. 

 

През 2001-ва година на първата пресконференция на Владимир Путин като президент са били акредитирани повече от 500 журналисти, но интересът към това събитие се засилва едва през 2008-а г., когато броят на журналистите чувствително се е увеличил, достигайки 1364. Следва спад и за днешното събитие техният брой е 1390.

 

В края на ноември Русия наложи тежки икономически санкции на Турция: