Не става дума за служители на руската армия, уточни руският президент

 

Русия има в Източна Украйна хора, които изпълняват определени военни задачи, но не е разположила редовни войски там, заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си пресконференция. 

Още по темата

 

"Никога не сме казвали, че там няма хора, които изпълняват определени задачи, включително във военната област, но това не означава, че там има служители на руската армия. Трябва да се прави разлика между двете неща", заяви Путин.

 

По думите му Русия е готова да убеди сепаратистите в Източна Украйна, че е необходим компромис, за да се постигне политическо уреждане на конфликта. Путин каза, че очаква търговските отношения с Украйна да се влошат, но отбеляза, че Москва няма да налага санкции на Киев във връзка с търговското му споразумение с Европейския съюз.

 

Путин коментира и ситуацията в Сирия. „Русия никога няма да се съгласи на Сирия отвън да й налагат кой да я ръководи”, заяви  той.  "Това просто абсолютно не се побира в здравия разум, нито в международното право. Ние смятаме, че само сирийският народ трябва да определи кой да го управлява и по какви стандарти и правила ", подчерта руският президент. Путин подкрепя инициативата на САЩ за подготовка на резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия. 


Путин каза, че Русия ще продължи въздушните удари в Сирия, докато сирийската армия има нужда от тях. Според него ИДИЛ защитава нелегалната търговия с петрол и вероятно икономически интереси на трета страна в региона. 

 

През 2001-ва година на първата пресконференция на Владимир Путин като президент са били акредитирани повече от 500 журналисти, но интересът към това събитие се засилва едва през 2008-а г., когато броят на журналистите чувствително се е увеличил, достигайки 1364. Следва спад и за днешното събитие техният брой е 1390.