Тази година той ще бъде отбелязан на 19-ти, а не на 20-ти декември

 

Съвсем неочаквано Българската православна църква премести празника Игнажден от традиционната дата 20 декември, на 19 декември, събота. 

 

Промяната е отразена в църковния календар за тази година, а обезпокоени от нея са както именниците, така и суеверните българи, които вярват в поверията за този ден. 

 

Отец Василий ги успокоява, като обяснява, че промяната се налага, защото тази година Игнажден съвпада с неделята, в която трябва да започнат предпразненствата за Рождество и случаят не е изолиран. 

 

Някои почитани Светии да бъдат изтегляни в предния ден заради първенствуването на по-големия празник, както в случая е Рождество Христово”, обясни отец Василий. 

 

Такова изместване ще се случи отново след шест години, когато Игнажден пак ще се падне неделя. Освен че на този ден се посрещат гости от много именици, празникът е и сред първенците по най-много поверия и ритуали. 

 

На Игнажден не трябва да се изнася нищо от къщата. По време на вечерята не трябва да се става от масата, а ястията трябва да са постни. 

 

На Игнажден се поставя и началото на Коледните и Новогодишните празници.