Кой е отговорен за премахването им?

 

Със студа дойде и нова опасност по градските улици. Огромни ледени висулки застрашават пешеходци и коли в цялата страна. Кой е отговорен за премахването им провери екип на Новините на Нова.

 

За изоставените и неизползваеми сгради отговарят общината и държавата. От блокове и офиси обаче сами трябва да премахнем опасните ледени висулки, защото ние ще сме виновни, ако стане инцидент. 

Още по темата

 

Заледени тротоари и провиснали ледени късове - така изглежда столицата днес. Сред предпазливите е Ростислав, който признава, че се страхува от сталактитите над главата си, както самият той ги нарича. Той е разочарован от това колко много хора виждат проблема, но не правят нищо. Той е подал сигнал в общината за висулките, които е видял. Това може да го направи всеки, а екипите трябва да дойдат на място и да ги отстранят. 

 

Около 40 сигнала за опасни ледени висулки са подадени само днес на телефон 112. Вчера пожарникарите са реагирали на над 20 сигнала за ледени висулки в детски и учебни заведения. Оказва се, че това не е достатъчно, защото през целия ден в редакцията на Новините на Нова пристигат снимки и сигнали за опасен лед, провиснали висулки от обществени сгради из цяла София. 

 

Въпреки безхаберието, има и добри примери. Веселина сама се е погрижила да изчисти терасата си, която е била затрупана със сняг до колене, който скоро е щял да се превърне в надвиснал лед. Изчистила е не, защото се притеснява да не бъде глобена, а просто защото така трябва.

 

Който не си почисти доброволно снега и леда от прилежащите територии, го грози санкция от инспекторите. Тя е между 10 и 50 лева, а за фирмите и институциите е още по-солена.