"Всички забележки са едва ли не приятелски", коментира журналистът Владимир Береану

 

„Основното нещо в доклада на Еврокомисията за Румъния е, че в него почти всичко е положително. В документа се казва, че ако нещата се задържат, както са в момента, следващият доклад ще бъде последен, тоест, вярват ни и спират да ни следят. Всички забележки са едва ли не приятелски”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” журналистът Владимир Береану. Изказването му бе по повод евродоклада за България, в който ЕК ни упреква за проблеми в съдебната реформа.


По думите му Еврокомисията направила забележка на румънците, че се допуска в медиите да се оплюват съдии за фалшиви сигнали за тяхна корумпираност, за да се въздейства върху тях.


„В този доклад тези, които се оплюват ясно от Европейската комисия, са членовете на парламента на Румъния и политическата класа, която вече е доста изплашена”, добави Владимир Береану.


Той заяви, че в доклада за Румъния присъстват и резултатите от мерките срещу корупцията – в това число колко души са отишли в затвора, колко от делата, които се водят, се печелят. 302 са осъдителните присъди, а дела са водени срещу 973-ма за корупция.