Имаше ли лица от февруарските протести?

 

На протеста в четвъртък правителството очакваше провокатори, агитки и метеж. След множеството предупреждения, полицаите очакваха протестиращите. Противно на очакванията - вместо метеж, се изви хоро.

 

Познати лица от така наречените „февруарски протести”, които свалиха първия кабинет „Борисов”, действително имаше. Имаше и други. А те имаха твърде различни искания.

 

„За всички млади хора, които загинаха и нямаше присъди за убийците им” – това е мотивът на протестиращия  Георги Георгиев

 

Още по темата

Симеон Евстатиев пък заяви: „Започвам да се плаша от заменянето на историята ни, страх ме е от бежанците”.

 

Друг протестира „за цялостно творчество". 

 

Имаше и контрапротестиращи„Не съм от протестиращите. Искам да вразумя хората!”, заяви един от тях. 

 

Имаше и протестиращи, които искаха да бъдат в политиката. С което нарушиха обещанието, че политически лица в протеста - няма да има.

 

Но въпреки хората страхът от предупрежденията за провокации остана. И в мирните протестиращи, и в медиите, и в полицаите.

 

Хора от февруарските протести си признаха, че още преди дни са се събрали. За да планират как събитията да се повторят. Но се разминаха в това кои събития - оставката на правителството или кръвта по улиците.

 

И така в обещания за мир и между хорото протестиращите успяха да изненадат полицаите и с лекота пробиха първия кордон. Така успяха да блокират движението, а сградата на парламента се превърна в лесна мишена за снежен обстрел. 

 

С настъпването на тъмнината настъпи и краят на протеста. Организаторите обявиха, че оттук нататък всеки отговаря сам за действията си. Езикът стана нецензурен.

 

Десетките снежни топки продължиха да летят към сградата на парламента. Но беше локализиран само един от снежните нападатели.

 

И после изведнъж протестът приключи.