Южната шенгенска граница не е защитена, смята министър Петер Сиярто

 

България трябва да се превърне в новата защитна граница за Европейския съюз. Такова мнение изрази унгарският външен министър Петер Сиарто. 

Още по темата

Преди началото на неформалната среща на външните министри на Европейския съюз в Амстердам той заяви, че са необходими спешни действия. Това е заради факта, че гърция засега не се справя с потока от мигранти.

 

Изявлението му идва две седмици след като унгарският премиер Виктор Орбан призова да се издигне ограда по границата между Гърция и Балканските страни, за да спре навлизането на мигранти в Европейския съюз.

 

"Щом Гърция не е готова или не е способна да пази Шенгенското пространство и не иска да приеме помощ от Европейския съюз, тогава ще ни трябва нова защитна линия, която да минава през Македония и България. Разочароващо е, че всички говорят за нуждата от защита на външните ни граници, но не се прави нищо по въпроса. Трябва да се сложи край на това", категоричен бе Сиарто. 

 

"Необходимо е да се намери общоевропейско решение на бежанската криза". Това каза еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан след срещата на министрите на външните работи от ЕС и страните-кандидатки в Амстердам.


"Трябва да избегнем ситуацията в която, страните от Западните Балкани, които са кандидати за членство да се превърнат в паркинг за бежанците. Шенгел символизира Европа. Не трябва да позволим неговият разпад", каза още еврокомисарят, цитиран от БГНЕС.

 

Междувременно, германският канцлер Ангела Меркел призова за по-добра защита на външните граници на ЕС, за да може да се запази шенгенската зона за свободно движение, предадоха предадоха Ройтерс и ТАСС.

 

През лятото на 2015 г. Меркел отвори границите на своята страна за сирийците, които бягат от гражданската война, но е подложена на засилващ се натиск да ограничи притока на мигранти. Над един милион мигранти пристигнаха миналата година в Германия, уточнява БТА. 

 

Броят на мигрантите, пристигнали в Европа по суша и вода, тази година е преминал 1 милион, съобщи Международната организация по миграцията. Това представлява четирикратно увеличение спрямо миналата година. Повече по темата гледайте във видеото: