Равносметката след трагедията - 10 загинали и 81 ранени

 

Равносметката след челния сблъсък между двете влакови композиции е 10 загинали и 81 ранени. 18 от тях са в критично състояние.

 

Според немското издание "Hannoversche Allgemeine Zeitung" инцидентът се дължи на човешка грешка.

Още по темата

 

Германската полиция обяви, че търсенето на жертви и пострадали от влаковата катастрофа е приключило, а съобщената информация за човек в неизвестност беше опровергана. Сега усилията на властите са насочени към установяването на точните причини за трагичния инцидент.

 

Известното до момента е, че преди катастрофата системата за автоматично спиране на влаковите композиции, оказали се на една и съща линия, не се е задействала. Поради високата скорост, с която са се движели влаковете пътниците не са имали възможност да разберат какво се случва.

 

"Пътниците са разбрали, че става нещо нередно с влака. Дали са си сметка, че композицията е дерайлирала, но не се осъзнали, че е имало сблъсък с друг влак", заяви Ричард Щир, близък на пострадал.

 

Сред ранените 81 души, 18 са в тежко състояние. Надежда за възстановяването им дава фактът, че спасителните екипи са пристигнали бързо, въпреки труднодостъпния терен.

 

"Спасителите са пристигнали относително бързо, отнело им е около 20 минути. Те обаче не са си давали сметка пред каква ситуация ще се окажат изправени и това, което са видели е било много по-различно от кадрите, разпространени по-късно от телевизиите", добави Ричард Щир, близък на пострадал.

 

Властите разследват дали причина за трагедията е техническа повреда или човешка грешка.

 

Припомняме, че произшествието стана във вторник в 06:48 часа местно време в района на град Бад-Айблинг, провинция Бавария, на около 60 километра югоизточно от Мюнхен. Двата регионални влака са се движели по една и съща линия, един срещу друг. Подозира се, че най-вероятно проблем със светлинната сигнализация е довел до фаталния сблъсък. От удара една от композициите е дерайлирала, а няколко вагона са се обърнали.

 

В еднорелсовия участък, където е станала катастрофата, на влаковете е позволено да се движат със скорост от около 100 км/час. Черните кутии на двата влака са открити и предстои да бъдат анализирани.

 

Сблъсъкът е станал на лек завой, така че машинистите не са видели насрещния влак до няколко секунди преди сблъсъка. При врязването на влаковете няколко вагона на влака "Меридиан" са дерайлирали. Машините са собственост на частната железопътна компания "Bayerische Oberlandbahn".

 

Припомнете си основно по темата: