Споразумението трябва да влезе в сила на 27 февруари

 

Поредна надежда за прекратяване на кръвопролитията в Сирия. Съединените щати и Русия се договориха за спиране на огъня, което трябва да влезе в сила на 27 февруари. Пред тази инициатива обаче има много неизвестни.


Със сигурност договореното между Москва и Вашингтон прекратяване на огъня няма да сложи край на конфликта в Сирия, но поне представлява важна крачка в тази посока. За огромните трудности пред усилията на дипломацията говорят предпазливите изказвания и условностите, както на руските, така и на американските представители.


„Признаваме, че изпълнението на споразумението ще бъде трудно. Наясно сме, че пред нас има много препятствия и пречки”, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.


„Що се отнася до ИДИЛ, фронтът Джебхат ан Нусра и другите групировки, признати за терористични от Съвета за сигурност на ООН, те са напълно изключени от прекратяването на огъня. Ударите срещу тях ще продължат”, заяви президентът на Русия Владимир Путин.


До обед на 26 февруари воюващите в Сирия страни трябва да обявят дали приемат предложението на Москва и Вашингтон. Сирийската опозиция вече съобщи, че е готова на примирие, но при определени условия. Франция и Великобритания също приемат с резерви споразумение за прекратяване на огъня. Най-много проблеми поставя изключването от примирието на групировки, смятани за терористични.


Сирийските бунтовници смятат, че това може да се използва като оправдание за атаки срещу тях от страна на Русия и режима в Дамаск. На фона на договореното споразумение за прекратяване на огъня, сирийският президент Башар Асад свика парламентарни избори на 13 април. Легитимността на вота обаче е под въпрос, тъй като големи части от територията на страната остават извън контрола на Дамаск.