Големи спонсори изоставят тенис звездата

 

Мария Шарапова губи милиони от положителната допинг проба. Часове след като стана ясно,

Още по темата

че е била хваната със забранен стимулант, руската тенис звезда загуби договора си с гиганта "Найк". 

 

Компанията за спортни стоки обяви, че спира изпълнението на дългогодишния контракт за 70 милиона долара, докато се изяснят всички обстоятелства. Малко по-късно производителят на часовници "Таг Хойер" обяви, че няма да поднови договора ѝ.

 

Според "Форбс" само за миналата година приходите на звездата от реклама са възлизали на 22 милиона долара. Очаква се наказанието на Маша да бъде за 2 години. Така тя може да пропусне и Олимпиадата в Рио.

 

Носителката на пет титли от "Големия шлем" обяви, че поема пълна отговорност за действията си.

  

Шарапова обяви, че става дума за медикамент, който е приемала по лекарско предписание през последните 10 години. Веществото се нарича мелдоний. Антиисхемичното лекарство е създадено в Латвия.

 

Според антидопинговата лаборатория в Кьолн веществото допринася за увеличаване издръжливостта на спортистите. Заради това  от 1 януари тази година препаратът влиза в списъка на забранените вещества от Световната антидопингова агенция. Руската тенисиска обаче призна, че не се е информирала за промяната.

 

"Не знам какви ще бъдат последствията. Ще работим с Международната тенис федерация. През  цялата си кариера съм била открита и откровена. Направих огромна грешка. Разочаровах феновете си. Не искам да приключвам кариерата си по този начин. Надявам се, че имам още един шанс да играя", заяви тя. 

 

Наред с Шарапова и българската тенисистка Сесил Каратанчева е показвала положителна допинг проба. Влизалата 3 пъти в топ 100 на световния тенис познава пътя към върха, но и към провала.

 

"Каквото и да се е случило е пито-платено за мен. Аз изтъпрях наказанието от две години, върнах абсолютно всичко, което бях изкарала до този момент, което бяха много пари - 250 000 долара. Най-голямото наказание в историята на женския тенис", коментира Каратанчева. 

 

Тогава беше тиражирана информация, че за да се оттърве от наказанието, Сесил е забременяла изведнъж, макар и 15-годишна.