Бойни самолет „Сухой” напускат базата край летището в Латакия

Видео: Руптли

 

Руските бойни самолет „Сухой” продължават да напускат въздушната база в Латакия, Сирия. 

 

Руският президент Владимир Путин нареди в понеделник на военния министър Сергей Шойгу да започне изтеглянето на руските сили от Сирия.  

 

„Смятам, че целите, които бяха поставени пред въоръжените сили, са постигнати. Ето защо разпореждам да започне изтегляне на основната част от нашата военна сила от територията на Сирия да започне от утре”, заяви Путин. 

 

Москва обаче ще запази въздушната база край летището в Латакия, за да осигури въздушните полети, чиято цел е да контролират спазването на примирието.

 

Русия започна кампанията си срещу ИДИЛ и други бойци в Сирия на 30 септември, след като получи официална молба за подкрепа от сирийското правителство.

 

Кампанията на Русия започна изненадващо, както и приключва. Руските войски започнаха да напускат Сирия още вчера.

 

Руската телевизия показа кадри на войници, които товарят оборудване на транспортни самолети ИЛ-76, заминаващи от провинция Латакия. 

 

Това става в момент, когато във Виена започва нов кръг мирни преговори за Сирия. Откакто Москва изпрати самолети и военни съветници, балансът на бойното поле в Сирия се промени драстично. И армията на правителството си върна райони, които години бяха в ръцете на бунтовниците.