До фаталния край се стигна след неуспешен опит самолетът да кацне в условията на буря

 

Пътнически самолет се разби в Русия. Инцидентът стана при опит „Боин 378” да кацне на летището в град Ростов на Дон. Всички пътници и екипажът на авиокомпанията „Флай Дубай” са загинали. 

 

Загинали са 62-ма души – 55 пасажери и 7 членове на екипажа. От Боинга са останали хиляди неузнаваеми отломки. До фаталния край се стигна след един неуспешен опит самолетът да кацне в условията на буря с много силен вятър.

 

Часове преди катастрофата е било издадено предупреждение за буря. По време на самия инцидент на летището е духал силен вятър със скорост от 14 м/сек и пориви до 19 м/сек. 

 

Видео: Ruptly

 

„Основна версия за причините за тази катастрофа остава лошите метеорологични условия”, обясни губернаторът на Ростовска област Василий Голубев.

 

Самолетът не е успял да заходи към пистата и е кръжал във въздуха близо два часа. При втория опит машината се разбива в земята. На видеозапис от охранителна камера се вижда, че Боингът буквално пада недалеч от пистата. На други кадри, заснети откъм пистата, се вижда падането на светещ обект и последвалата експлозия на земята.

 

Видео: Ruptly

 

Повечето от пътниците на борда на самолета са били руски граждани, завръщащи се от почивка в Дубай. Сред жертвите има хора от Украйна, Индия и Узбекистан. Невероятен късмет е имала руска туристка, която по случайност не се качила на фаталния самолет, съобщават руски медии. Тя празнувала до късно рождения си ден и изпуснала полета си. 

 

Авиокомпанията „Флай Дубай” обслужва по над 1400 полета на седмица. Властите изключват версията за терор.

 

Видео: Ruptly

 

В последните две години при авиокатастрофи загинаха близо 1000 души. На 24 март 2015 г. светът беше разтърсен, когато "Еърбъс 320 на “Джърмануингс" се разби във френските Алпи. Загинаха всичките 150 пътници на борда. Френските специалисти потвърдиха, че разбиването на самолета е предизвикано от преднамерените действия на втория пилот Андреас Лубиц, който имал психични проблеми.  

 

През декември 2014 г. „Еърбъс A320" със 162-ма пътници на борда се разби по време на полет в Яванско море. Причина според изследователите са неизправност и неадекватност на екипажа.

 

През юли 2014 г. „Боинг 777" на „Малайзия Еър” се разби в Украйна. Загинаха 298 души. Доказано е, че самолетът е свален от ракета земя-въздух, но продължават споровете кой я е изстрелял. През март самолет на същата компания изчезна безследно с 239 пътници на борда.

 

Видео: Ruptly