Светла Бъчварова сама се отказва от него

 

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната група на БСП – Светла Бъчварова-Пиралкова. Няколко часа по-късно Бъчварова съобщи, че е подала молба за снемане на своя имунитет.


По-рано днес тя коментира, че случаят, заради който ѝ се иска имунитетът, е от 2010 г. и веднъж вече разследващите органи не са констатирали нарушения. 

Още по темата

 

По досъдебно производство на Софийската градска прокуратура са събрани доказателства, че като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия Светла Бъчварова–Пиралкова съзнателно е сключила неизгодна сделка и е ощетила академията с 1 326 671,36 лв. Случаят е окачествен като особено тежко престъпление от Наказателния кодекс.

 

А ако депутатите свалят имунитета на Бъчварова, прокуратурата й готви обвинение. При доказване на вина, я грози наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода.

 

Селскостопанската академия е организация за научни изследвания, за приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост.

 

Със заповед от 21.07.2009 г. министърът на земеделието и храните е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи в землището на с. Стражица и с. Карвуна. Като шеф на Управителния съвет на организацията е сключила договор за съвместна научно-изследователска и опитно–производителна дейност върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“АД. Договорът е сключен за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“АД е трябвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

 

Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийската градска прокуратура, са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на „Литекс Комерс“АД земеделска земя, е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. В резултат на сключения явно неизгоден договор от Светла Бъчварова-Пиралкова, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева.

 

Законова пречка за наказателното преследване на Светла Бъчварова–Пиралкова е обстоятелството, че в момента тя е народен представител в 43–тото Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

 

Главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като в тези случаи парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършеното от Светла Бъчварова–Пиралкова престъпление от общ характер. 

 

В понеделник главният прокурор коментира и вече наложеното наказание на друг депутат – Волен Сидеров. След като призна вината си за три хулигански прояви, лидерът на „Атака” получи присъда – пробация и удръжка на 13% от заплатата му за девет месеца. 


Друг е въпросът, че моите представи се разминават с тези на други органи на съдебната власт. Затова мисля, че по-добре наказание сега и веднага, било то и пробация, отколкото един процес, който трае колкото този за летище Варна”, коментира Цацаров.


Инцидентът в морската ни столица стана преди две години, а делото още не е приключило дори на първа инстанция.


Две години обаче изтичат и за прокуратурата, но по друго дело – това срещу Цветан Василев и източването на 206 милиона от КТБ.  Прокуратурата още не е внесла обвинителния акт срещу банкера, а скоро ще изтече срокът и делото може да бъде прекратено. 


Прокуратурата знае колко време остава и прави необходимото да няма провал”, увери обвинител номер 1.