Шестчасовата драма приключи благополучно за пасажерите

 

Пътнически самолет на египетската авиокомпания "EgyptAir" беше отвлечен. Похитителят поиска самолетът да кацне на летището в Ларнака, Кипър, като бе разпространена информация, че той има колан с експлозиви и заплашил пилота.

 

След 6-часова драма похитителя Сеиф ел дин Мустафа беше арестуван. Всички пътници на борда са успели да слязат от летателната машина невредими. Малко преди задържането четирима души напуснаха самолета, един от тях - през пилотската кабина, а останалите трима - през основния изход на машината.

 

 

Машината Еърбъс А320 е изпълнявала вътрешен полет от Александрия до Кайро. Данните за броя на пътниците и екипажа на самолета са противоречиви. По информация на 
Египетското гражданско въздухоплаване на борда е имало 81 души. "France 24" обаче посочва, че според най-новата информация пътниците са били около 55-има, а екипажът се е състоял от седем души.

 

Видео: Ruptly

 

Първоначално бе съобщено, че похитителят е египетският гражданин Ибрахим Самаха. Стана ясно, че той е професор по ветеринарна медицина в Александрия. Впоследствие се оказа, че един от пътниците е бил погрешно идентифициран като похитител на самолета. Пред ВВС Ибрахим Самаха заяви, че не той е похитителят. Той потвърдил, че е пътувал в отвлечения самолет. По-късно медиите съобщиха, че нападателят се казва Сеиф ел дин Мустафа.

 

След кацането в Ларнака властите започват преговори с похитителя, като беше договорено освобождаването на всички пътници на борда.

 

Похитителят е поискал освобождаването на затворници в Египет, твърдят гръцки медии, цитирани от БТА. Има информации, че той е с психически отклонения. 

 

Видео: "Ройтерс"

 

Кипърски медии съобщиха, че зад похищението може да стои личен мотив. Нападателят имал бивша съпруга в Кипър. Той е поискал да изпрати лично писмо от четири страници, написани на арабски до жена на име Марина Парасху, която живее там. Жената пътува за летището, съобщава кореспондентът на Нова в Гърция Бойка Атанасова. 

 

В късния следобяд летището възобнови своята работа, съобщиха за агенция РИА-Новости от прес службата на аеропорта. В същото време в Ларнака кацна египетски самолет, който да вземе 55-те пътници.

 

ТАСС и БГНЕС съобщават, че срещу  57-годишния Сеиф ад-Дин Мустафа  са били заведени няколко дела заради кражби, мошеничества, фалшифициране на документи и наркотици. Едно от делата бе свързано със създаването на подставена фирма, под чието прикритие той извършвал престъпленията си. Завършил право в Бейрутския университет в Александрия, той бе запознат с тънкостите на юриспруденцията.

 

През 2010 година Сейф ад-Дин е бил осъден, но по време на безредиците в началото на 2011 година успял да избяга заедно със стотици други затворници. През 2014 година той се предава на властите, но след година бе пуснат.