На световния пазар се предлагат растителни изделия за пушене, които също са вредни

Президентът Росен Плевнелиев призовава Народното събрание да въведе по-строги правила и контрол за всички изделия за пушене, съобразено с европейските изисквания.

 

Страните-членки на ЕС трябва да въведат до 20 май тази година новите правила за пускането на пазара и ясното визуализиране на вредите от тютюневите, а и растителните изделия за пушене.

 

На световния пазар се предлагат растителни изделия за пушене, които не съдържат наркотични вещества, но също са вредни за здравето. При пушенето им се отделят подобни или същите вредни емисии от катрани, въглероден оксид, пепел и други токсични вещества, които се отделят и при горенето на тютюна.

 

Съображенията на Европейския парламент за създаване на регламентация за растителните изделия за пушене са, че те също представляват риск за здравето, макар че могат да се възприемат като безвредни или по-малко вредни поради липсата на тютюн в тях. 

 

Липсата в българското законодателство на забрана за продажбата на тези изделия на територията на детски ясли, градини, училища, на лица под 18 години, както и на изисквания за предупреждение върху опаковките им, че увреждат здравето, каквито има за тютюневите изделия, създава предпоставки за безконтролното им разпространяване на пазара, смята Плевнелиев.