Гимназия с етичен кодекс за поведение в нета, подписват го ученици и родители

 

Училища започнаха да изключват ученици и заради грозно и обидно поведение в нета спрямо

Още по темата

техни съученици и учители, пише в "Стандарт".

 

Такъв случай вече е регистриран в 51 СОУ "Елисавета Багряна", разказа директорът му Асен Александров за изданието. Ученик е наказан с преместване в друго училище заради качен обиден колаж със снимка на съученичка във Facebook. Момчето насложило в мрежата снимката на девойката върху друга фотография на голо тяло. Друг ученик качил клип с обидни жестове към учител, който бил обърнат с гръб към класа пред бялата дъска. И двамата били наказани. Още няколко тийнейджъри от същото училище са със забележки или предупреждения за преместване заради подобни провинения. 

 

В самото училище има Етичен кодекс за безопасно поведение в интернет, какъвто на други места не съществува. Създаден е преди няколко години, когато социалните мрежи започнаха да присъстват по-активно в живота ни.

 

За да не си мислят децата, че той е само фиктивен и няма никакво значение, в началото на всяка учебна година под него поставят подписа си и ученици, и родители. Кодексът съдържа например забрана да снимаш и публикуваш клипчета, в които има обидно съдържание за учители и ученици. Нямаш право и да качваш снимки или колажи, които уронват достойнството на връстниците и преподавателите ти. 

 

Вижте останалите водещи теми в днешния печат.