Приветствам трети референдум, заяви президентът

 

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че може да наложи вето на текстове от Изборния кодекс, но само с ясни аргументи. До няколко дни той трябва да обяви решението си по този въпрос.

 

Още по темата

„Ако има вето, то ще бъде по конкретни текстове и с ясни аргументи“, каза държавният глава, като допълни, че е събрал специален екип от юристи, които проследяват внимателно всеки текст от Изборния кодекс. Този екип разглежда не само формулировките и тяхното значение, но и синхронът им с Конституцията и духа на демократичната държава, уточни той.

 

"Следващите дни ще бъдат важни. Екипът до 2-3 дни ще ми докладва лично за това как оценяват приетите текстове", уточни президентът.

 

 

Изявлението на Плевнелиев дойде по време на отбелязването на 140-годишнина от Априлското въстание в Копривщица и честванията на празника на града.

 

За изборите и референдум 2 в 1 президентът посочи, че е горд с това, че е първият държавен глава,  в мандата на когото е проведен национален референдум. 

 

"От първия си ден като държавен глава се боря пряката демокрация да намери своята реализация в България. Няма нищо по-добро за страната от това гражданите да бъдат питани", заяви той като в същото време изтъкна, че гражданите трябва да бъдат питани по национално отговорни въпроси, а не популистки.

 

Той заяви, че приветства произвеждането на трети референдум, като обаче допълни, че крайното решение трябва много внимателно да се прецизира от гледна точка на съмнения за противоконституционност на някои от предложените въпроси.