Причината най-често е позитивният ефект на канабиса при лечението на редица сериозни болести

Германия ще легализира марихуаната за медицински цели в началото на следващата година, заяви здравният министър Херман Грьохе, цитиран от АФП.

 

"Целта ни е тежкоболните пациенти да бъдат лекувани по най-добрия възможен начин”, заяви Грьохе, който ще представи чернова с необходимите законодателни промени пред правителството утре. 

Още по темата

 

Германските планове стават част от тенденция за олекотяване на криминалния характер на лекия наркотик на редица места по света. Причината най-често е позитивният ефект на канабиса при лечението на редица сериозни болести като рак, глаукома, СПИН, Хепатит C, Паркинсон и други.

 

Грьохе не пропусна да упомене, че тревата няма да стане декриминализирана за рекреационна употреба. Канабис ще се продава само в аптеки и срещу рецепта. Той прибави, че докато не бъдат създадени специални правителствени плантации за отглеждане на трева, Германия ще внася „медицинската марихуана”.

 

През 2014 г. федерален съд в Кьолн позволи на тежкоболни пациенти да отглеждат канабис с медицински цели. Канабисови лекарства от този март се продават в Хърватия, а в края на миналата година употребата на конопа в здравеопазването беше позволена в Колумбия.

 

В някои европейски страни като Чехия и Португалия тревата е напълно декриминализирана в определени допустими количества, а в Холандия субстанцията е напълно легална още от миналия век.