У нас има фасадно образование, смята журналистката

 

"Нивото на неграмотност в нашето общество става заплаха за националната

Още по темата

сигурност, въпреки че това звучи гръмко". Това заяви журналистът Миролюба Бенатова. 

 

"Ако към процента деца, които не знаят и не разбират какво четат, добавим децата, които напускат училище, и българчетата, които живеят в чужбина и учат българския като чужд език, в една опасна ситуация, в която активното българско население няма да знае родния си език", посочи тя. 

 

Относно стремглаво развиващия се бизнес с продажба на дипломи учителят по физика Теодосий Теодосиев коментира: "Много е страшно, когато някой си е купил дипломата за медицина, например. Един лекар менте може да бъде сериен убиец, който да отнеме живота на много хора". 

 

"Има изискване към учителите да пишат добри оценки. Учениците искат високи заплати след завършването и си купуват дипломи от университета, като твърдят, че искат така да отговорят на изискванията. Обърната е пирамидата на ценностите. И това не може да се промени за ден. Това е едно фасадно образование", смята Бенатова. 

 

Теодосий Теодосиев от своя страна разказа, че негови колеги, които преподават английски, се затрудняват да обясняват думите, тъй като децата не знаят смисъла им на български език. 

 

За 20% от децата в пети клас българският е чужд език. Миролюба Бенатова ни срещна с тях във филма си "Да четеш на инат". Те са чужденци у нас, но учат като българи. Те са вече хиляди, а след по-малко от 10 години ще са възрастни хора с права да решават за себе си и другите около тях. Запознайте се с тях във видеото.