Според хората това щяло да разруши екопътеките и парковете

Няма да има кариера за строителни материали край село Лозен. Това решение на министерството на енергетиката получиха днес жителите на селото. До тук се стигна след множество протести. 

По темата

Според хората в Лозен проучванията за строителни материали биха замърсили природата и нарушили спокойствието им. Освен това щели да се разрушат екопътеките и парковете. И всичко това в името на частни интереси.

Затова са категорични, че повече няма да допуснат до селото да се търсят и добиват строителни материали. Заради недоволството на местните -  държавата отстъпи.

„Не мисля, че едно село е надвило държавата - напротив - мисля, че държавата и селото много добре съвместно своевременно са видяли къде има проблем, който е отстранен”, коментира зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

„Жителите на Лозен бяха като един - това беше в основата на всичко. Ние сме благодарни на институции, но ние извоювахме това нещо - горди сме, оставаме нащрек”, казва Траян.

 

Енергийното министерство вече обяви, че за търсенето на строителни материали, е необходимо и съгласието на местните. Предвид че лозенчани обжалваха намерението в съда, такова съгласие не може да има. Хората в селото могат окончателно да отпразнуват победата си след днешното заседание на Министерския съвет.