След опита за преврат хиляди преподаватели бяха отстранени от работа

Дни след преврата в Турция, в страната ще бъдат назначени 20 000 нови учители. Хиляди преподаватели бяха отстранени от работа, заради съмнения, че са свързани със сочения за организатор на метежа проповедник Фетуллах Гюлен. 

По темата

В средата на тази седмица пък Министерството на образованието на Турция взе решение да затвори 626 учебни заведения. Сред тях са и 524 частни училища. Смята се, че те са свързани със структурите в страната, върху които влияние има именно Фетуллах Гюлен.

В същото време се разпуска и елитната президентска гвардия, след като почти 300 военни от състава й бяха арестувани, заради участие в опита за преврат.

В ново телевизионно обръщение президентът Реджеп Ердоган обяви, че броят на задържаните е повече от 13 000 души. Снощи е бил задържан и сочения за дясната ръка на Фетуллах Гюлен.  

„Този опит за преврат беше не само срещу държавата, правителството и парламента, но и срещу турските въоръжени сили. Ние се грижим за турските въоръжени сили и за войниците си. На 15-ти юли ние ги спасихме от тези терористи във военни униформи. С провала на този въоръжен опит за преврат, Турция влезе в нова ера”, заяви Ердоган.