Ангелкова нарече ситуацията абсурдна

По темата

„Няма как някакви хора да заграбват достъпа до плажа и да не позволяват на туристите да стигат до него. Хората не трябва да плащат, няма основание да им искат пари”. Това каза в „Здравей, България” министърът на туризма Николина Ангелкова. Вече ви разказахме, че туристите, които искат да отидат на плажа Силистар, отново са изправени пред неприятен проблем – принудени са да плащат по две такси, за да паркират колите си - по един лев на входа и още 4 лева, като паркираш.

„Това е една абсурдна ситуация. Ние сме в непрекъснат контакт с кмета, който е наложил актове”, добави Ангелкова.

Във връзка със сигнали за неспазване на 50% свободна зона на плажовете, тя призова хората да звънят в Министерството на туризма. На горещия телефон на ведомството са получени над 200 сигнала за нарушения.

По повод получена снимка на плажа в Царево, от която се вижда, че свободната не е 50%, Ангелкова каза, че министерството ще провери случая.

„За първи път имаме мобилна група на морето и непрекъснато правим проверки. В сайта на Минситерството на туризма има интерактивна карта, на която пише какви са цените на плажните принадлежности. Според законодателството обаче концесионерите и наемателите не са длъжни да информират министерството за цените на чадъри и шезлонги, така че това са цени, които са установени при проверките. Те могат и да се променят. След въвеждането на базова цена, цените ще бъдат част от процедурата и няма да могат да се променят от концесионира, но това е от догодина”, каза министърът.

Ангелкова уточни, че предстои в картата да бъдат добавени цени на паркинги и снимки. Ще го има и на английски. Използва се реална карта на Google Maps.

Минималната цена за един брой чадър и един брой шезлонг е 2 лева за територии под 10 000 души, 3 лева – за територии над 10 000 души и 4 лева за националните курорти.

„Всеки кандидат-концесионер, ако иска да бъде конкурентоспособен, трябва да подаде тези или по-ниски цени”, подчерта министърът.

На плажовете за природосъобразен туризъм, каквито са Корал и Иракли, не трябва да има нищо, каза Ангелкова.

Тя съобщи, че от последните десет години имаме най-силното шестмесечие в туризма. Връщат се у нас туристите от Германия, Чехия, Полша.

От Полша ръстът само за юни месец е 177%, което е впечатляващо, заяви Ангелкова.