Над 11 000 атлети от 206 държави ще вземат участие

Тази нощ официално ще бъдат открити 31-вите Олимпийски игри. Те ще се проведат в Рио де Жанейро.

По темата

За първи път Южна Америка е домакин на най-голямото спортно събитие в света.
Над 11 000 атлети от 206 държави ще вземат участие. Както винаги, кой ще запали тази нощ олимпийския огън остава тайна. Повечето хора очакват това да е футболната икона Пеле, въпреки загадъчните му изказвания по въпроса. 

В редица градове отвъд океана има тържествена украса по случай началото на Олимпиадата. Известни сгради и паметници в Мексико сити и Буенос Айрес бяха осветени с цветовете на бразилския флаг.

Олимпиадата започва и с редица проблеми. Като най-големият допинг скандал в историята. И обвиненията към Русия, че систематично е допингирала своите атлети.

"Атлети като Елена Исинбаева и Сергей Шубенков, които са чисти, не могат да участват. А спортисти като американския спринтьор Гатлин, хващан два пъти с допинг, ще се състезават. Това е явна несправедливост”, коментира председателят на Руския олимпийски комитет Александър Жуков. Но други смятат, че дори не е достатъчно.

"Можеше да кажат на руските атлети: Ако сте чисти от допинг - заповядайте на Игрите под олимпийския флаг, но не под руското знаме. Защото тяхната държава организира допингирането", коментира Дик Пауд, бивш президент на Световната антидопингова асоциация.

116 състезатели няма да участват. Един от тях е хърделистът и фаворит за златен олимпийски медал Сергей Шубенков. Който написа в социалните мрежи: "Титлата ми просто ще бъде отнета. Без да мога да направя нищо по въпроса. Дори не мога да ударя някого в лицето". 

Повечето проблеми ще останат на заден план, когато започнат състезанията. Дали Майкъл Фелпс ще спечели още златни медали, след като вече има невероятните 18? Дали Юсеин Болт отново ще бъде недосегаем на пистата? Предстои да разберем.