Вижте какви мерки се взимат за безопасността на децата

В началото на годината момче се подпали в училищен автобус, след като си игра с бутилка, пълна с бензин, и запалка. Само бързата реакция на шофьора тогава спаси от огъня близо двайсетте момичета и момчета, возещи се в горящия рейс.

По темата

Инцидентът не е изключение. Преди години, друг автобус с деца се запали в движение, докато ги возеше до училище.

За да не се стига до подобни инциденти, рейсовете трябва да минават на редовна проверка. Михаил Яначков е един от хората, които се грижат за техническата изправност на училищните автобуси във Видин.

„Основното е постоянното гресиране на всички възлови детайли, спирачните системи и кормилото”, обяснява автомонтьорът Михаил Яначков.

Едно от най-важните неща, които следят постоянно са спирачките.

„Хидратиращия филтър и въздуха, който пречиства от вода трябва също да е изправен. Иначе спирачките се влошават и може да откажат. Ако не се проверяват често, се стига до аварии и катастрофи”, смята монтьорът.

Дългата практика зад волана на шофьора Даниел Валентинов е виждала много по пътищата. Той превозва на ден до Видин над 25 деца от шест села. Имало е и аварии на пътя. Преди да закара учениците автобусът се счупил.

„Подкачващата помпа отказа и се прибрахме с пътна помощ. Но звъним на колеги от други училища, изпращат автобус и ги извозваме децата”, обяснява Даниел Валентинов.

В община Видин разчитат на 12 автобуса, които през учебната година извозват десетки деца до училищата в града. Има села, от които се качва само по едно дете. Но всички, задължително трябва да пътуват в технически изправни автобуси.

Всички повреди в автобусите или нередности в документацията им трябва да бъдат отстранени до 15 септември. В противен случай няма да могат да превозват ученици.