Марешки и Трифонов могат да влязат в следващия парламент, реформаторите - не

„Има рязко скъсяване на дистанцията ГЕРБ-БСП”. Това коментира в студиото на „Здравей, България ” социологът Андрей Райчев.  

Освен това, според него, след тези избори Патриотите са добили размер на средна партия.

По темата

„Трето – г-н Марешки като чели има ресурс да вкара партия в парламента. След това – г-н Слави Трифонов. Как изглежда появата му на парламентарното поле е много трудно да се гадае, но е нещо от порядъка на 10-15-20 и повече процента”, смята Андрей Райчев. Реформаторите пък нямали да влязат в парламента.

Социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч” се съгласи с тези данни, но уточни, че това е за момента. И няма да е същото, ако се смени системата към мажоритарна.

„При мажоритарна система става пълен хаос”, заяви Райчев.

Според него резултатите от балотажа сочат няколко много важни неща.

„Вотът беше против това, че Борисов може да назначи президент, посочвайки когото и да било”, заяви Райчев „Бави се 6 месеца,  посочи се небрежно, това се наслои върху грешката „Кристалина-Ирина” и българският народ му каза: „Няма да действаш така!”. Сега влязохме в една нова епоха, нов политически момент. Борисов не е монополист, това той го изживява болезнено, хвърля обидена оставка, полезна за него, но поставяща няколко много важни въпроса за страната”.

Въпрос номер 1, според Райчев, е дали ще успее парламентът да приеме бюджет 2017?

„Отговорът е по-скоро не! Доста дестабилизиращо обстоятелство”, коментира социологът.

Вторият въпрос е ще имат ли време да променят системата от пропорционална към мажоритарна? И тук, според Райчев, отговорът е не.

„Това е много дълъг процес, има страшно много въпросителни”, заяви социологът. „Третото е неяснотата, която действащият и избраният президент може би ще решат днес  – дали ще имаме две служебни правителства, или едно”.

Според Боряна Димитрова е имало „каскада от грешки”, за да се стигне до загубата на ГЕРБ – късното посочване на кандидат за президент, несполучлив избор.

„Измервали сме личния рейтинг на г-жа Цачева. Знаеше се какъв е ресурсът от доверие”, коментира Боряна Димитрова. „Имаше много грешки на кампанията, тя беше построена като преди 10 години”.

Според нея има пълно несъобразяване с това какви са личностите и какво може да се изтъкне като техен плюс.

„По време на кампанията имаше 2 неща. Едната – изтъкването на направеното от ГЕРБ. От другата страна се надигаше недоволството срещу стила на управлението на ГЕРБ. Той е авторитарен, не се харесваше от хората и по места”.

Димитрова коментира още, че зад едни общо взето спокойни коалиционни взаимоотношения в парламента „е имало едно клокочене на избирателите отдолу”.

„Тези партии, които подкрепяха кабинета, техните избиратели поеха съвсем друга посока. Има съществена криза под повърхността. Става дума за подкрепа на кабинет, който избирателите отдолу не подкрепят. След този резултат не е възможно да не бъде сложена оставката на масата”.

Повече гледайте във видеото