Ще се разбие системата или ще се бетонира статуквото?

„Аз съм привърженик на мажоритарния елемент в изборите. Ще се спра на два положителни момента в него – единият е, че дългосрочно мажоритарните системи водят до това по-добри кандидати да стават народни представители и политици. И второто много ценно е, че мажоритарната система ражда по-стабилни правителства и по-стабилни управления. Ето, в България за пореден път поредно правителство не си завършва мандата. Заедно със служебните правителства, ще се окаже, че имаме около осем правителства само за няколко години”, заяви в студиото на „Здравей, България” икономистът и бивш министър Николай Василев.

Изказването му беше по повод проведения референдум, чийто първи въпрос засяга мажоритарния избор.

Мая Манолова в битка за мажоритарния вот

„Категорично е невъзможно за тези предстоящи парламентарни избори да се въведе мажоритарна избирателна система. Българският народ се изказа по един много лошо формулиран въпрос. Думите „с абсолютно мнозинство”, които бяха набутани във въпроса, просто го провалят този въпрос. Причината е, че правят една система, която никъде по света я няма или поне в Европа я няма със сигурност. Те са 310 избирателните системи по света. Някъде по света сигурно има и такава система, но не и в Европа”, заяви математикът проф. Михаил Константинов.

Слави Трифонов и политическият елит обсъдиха референдума

„Това е вотът на гражданите, които участваха в референдума и фактът, че 12 000 не стигнаха да бъде задължителен, според мен заради огромната подкрепа и участие, го прави задължителен и за институциите, и за политиците. Аз съм омбудсманът и тъй като хората не могат сами да си напишат закона и да го внесат в Народното събрание, аз поех този ангажимент към тях”, заяви преди дни в „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова.

И се защити: „Аз просто внесох този законопроект, но не съм негов автор. Автор са хората, които пожелаха мажоритарен избор на два тура с абсолютно мнозинство”.

Омбудсманът се обяви за пореден път за задължителното гласуване, както и за смесена система – 120 депутати, които да са избрани с мажоритарен вот, и 120 народни представители, избрани чрез пропорционална избирателна система.

Повече по темата гледайте във видеото.