Особено уязвими се оказват децата на възраст до 5 години

Маларията остава един от големите проблеми на човечеството, особено в Африка на юг от Сахара - през 2015 година от нея са заболели в световен мащаб 212 милиона души, а около 450 хиляди е броят на починалите, констатира Световната здравна организация, цитирана от световните агенции и БТА. 

Организацията публикува в Женева ежегодния си доклад, в който се казва, че в Африка, на юг от Сахара, се пада непропорционално висока част от бремето на маларията. През 2015 година в района са били регистрирани 90% от това заболяване и 92% от смъртните случаи заради него. При това особено уязвими се оказват децата на възраст до 5 години. В тази възрастова група се отчитат 70% от всички смъртни случаи. 

Експертиза: Пациентът в Русе с прелятата кръв не е починал от малария

Световната здравна организация констатира съществени пропуски при контрола и разпространението на болестта. 43% от населението в страните на юг от Сахара не ползва защитни мрежи срещу комари и инсектицидни средства срещу насекоми, въпреки че те са основни в борбата срещу преносителите на заболяването.

Санкция от 1500 лева и предупреждение за уволнение след дарената с малария кръв

Авторите на доклада отчитат и известен прогрес в противодействието на маларията. От 29 на 51 процента се е увеличил през последните 5 години броят на африканските деца, които са били лекувани в болници със съвременни диагностични средства за откриване на заболяването.

Въпреки че инвестициите за борбата с маларията са се увеличили в периода от от 2000-2010 година, в следващите години фондовете стоят на едно и също равнище. Световната здравна организация алармира, че срочно е нужно по-голямо финансиране за справянето с болестта. През 2015 година са били заделени 2,9 милиарда долара, което е едва 45 процента от поставените цели за увеличаването на тези средства на 6,4 милиарда долара до 2020 г.