Оказва се, че за последните четири години над 5000 кучета изобщо не са отчетени

Хаос в отчетите за контрол над бездомните кучета в София. Оказва се, че за последните четири години над 5000 кучета от приютите изобщо не са отчетени и никой не знае каква е съдбата им. Годишно общината харчи над 2 милиона лева за контрол над популацията. Екип на NOVA провери за какво се харчат парите. 

По темата

Над 5000 кучета с неясна съдба в отчетите – сметката прави общинският съветник от София Марта Георгиева. Сборът на всички кучета, оставащи в приютите през последните четири години, е малко над 6500. Общият им капацитет е за 1500 , т.е. за тези години се натрупват малко над 5000 кучета извън капацитета. Именно те се губят някъде в сметките.

Общинарите са отчели броя кучета, заловени от улиците, отчели са онази част от тях, която връщат след кастриране там, както и онези животни, които хората осиновяват. Никъде не виждаме кучета, умрели в приютите.

Според Марта Георгиева общината умишлено премълчава съдбата на хиляди кучета, за да не стане ясно, че повечето от животните умират. Според нея високата смъртност би обезсмислила политиката с приютите и усвояването на над 2 милиона годишно.

Ден след интервюто на екипа на Новините на NOVA дават нови цифри. За пръв път пред журналист излиза броя умрели животни за четирите години - 2482. Дали обаче това е истината?

Очаквайте продължение на разследването утре сутрин в предаването „Здравей, България”, както и в „Разследване” в неделя след централната емисия новини.