На заседанието общинарите трябва да вземат важни решения

Заплаха за бомба евакуира за кратко днес столичните общинари по време на важно заседание. Сигналът беше получен анонимно.

Малко след началото на заседанието в 10:00 часа, на телефон 112 постъпил сигнал за бомба в сградата на Столичната община.

Съветниците се подписаха, че искат заседанието да продължи въпреки заплахата. Малко след това обаче полицаите прекъснаха заседанието. 

Въпреки че съветниците гласуваха да продължат работа, се наложи да напуснат сградата на общината, за да може тя да бъде проверена. 

По темата

Всички общински служители бяха евакуирани, а районът - отцепен. Беше спряно движението на автомобилите в участъка от улица „Московска”. Тротоарът пред общината също беше заграден.

„Процедурите трябва да се спазват, не трябва да се подценява ситуацията, важно е да има правила и те да се спазват”, коментира кметът йорданка Фандъкова.

След като сградата беше обстойно претърсена, общинските съветници се върнаха обратно в залата, за да продължат заседанието си. Основна тема на него беше решението на съда, с което обяви по-скъпата цена на билета за градски транспорт от 1,60 лева за незаконна.

„Ние живеем в правова държава и ние искаме да се възползваме от това, което ни предоставя закона, разбира се ще се обърнем към по-висока инстанция”, коментира  Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия в СОС.

„Наистина съветваме колегите от ГЕРБ да не обжалват това решение и да не твърдят пред гражданите на София, че съдът го е отменил само по формални причини”, заяви Милка Христова, зам.-председател на СОС от „БСП-Лява България”.

Сред мотивите на съда е липса на обосновка и разчети за избраната по-висока цена на билета от 1,60 лева. С тълкувателно решение на съда обаче столичани няма да бъдат компенсирани за по-скъпите билети.

„Оттук нататък всички пътници в градския транспорт, да си пазят билетчетата, защото може да се окаже, че по индивидуален ред може”, заяви Калоян Паргов, общински съветник от „БСП-Лява България”.

А жалбоподателите поискаха оставки на общинските съветници, които предложиха поскъпването.

„Това са едни емоционални призиви от страна на нашите колеги от опозицията, аз разбирам и тяхната емоция, защото няма как те да не се възползват от тази предизборна обстановка”, коментира Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия в СОС.

До окончателното произнасяне на ВАС цената на билета остава 1,60 лева. В сила са и по-високите глоби за гратисчиите.

Още от днес обаче влизат в сила новите правила за прием в първи клас, решиха  съветниците. Най-много точки се дават на деца, които живеят близо до желаното училище. Ще има и допълнителни критерии според вида на училището.

Освен това до седмица във всички засегнати сгради от аварията с парното ще бъдат разлепени съобщения с размера на компенсациите. Такава информация ще има и във фактурите за февруари.