Венецуелецът Адриан Солано изправя властите в родината си срещу Франция

Обявеният от мнозина експерти за най-лош ски бегач в света предизвика истински дипломатически скандал, съобщават световните медии.

Венецуелецът Адриан Солано участва в Световното първенство в Лахти, Финландия, след като провеждал само сухи тренировки – със ски върху колело. Вероятно това е причината за слабото му представяне и многото падания, записите на които се превърнаха в хит в интернет. В крайна сметка организаторите на надпреварата обявиха, че Солано дори не е финиширал, съобщава Би Би Си.

СНИМКИ ОТ ГОЛЯМОТО СЪСТЕЗАНИЕ НА АДРИАН СОЛАНО ВИЖТЕ ТУК

Властите във Венецуела пък обвиниха Франция за така създалата се почти комична ситуация, пише британското издание „Daily Mail”. Причината: още преди месец Солано тръгнал в Швеция, за да провежда тренировки на сняг там. Граничните власти в Париж обаче го спрели и депортирали обратно в родината му. Заподозрели, че той е поредният незаконен кандидат-мигрант. Никой не повярвал на Солано, че е тренирал ски бягане във Венецуела. Освен това, той пътувал с едва 28 евро джобни пари и без банкови карти.

Така спортистът прекарал цели пет денонощия във френски арест, след което бил върнат в Каракас. И атакувал склоновете във Финландия, без никога да е карал на сняг.

"Ще подготвим протестна нота срещу френското правителство за обида на нашия състезател", обяви в Twitter министърът на външните работи на Венецуела Делси Родригес.

Въпреки неуспеха си обаче, Солано е категоричен, че няма да се откаже от любимия спорт и дори планира да участва в следващата зимна Олимпиада.

Комичните ситуации, в които Солано изпадна по време на Световното първенство в Лахти, вижте във видеото.

Редактор: Маргарита Стоянчева