Целта на документа беше да се забрани на жителите на шест държави да влизат в САЩ

Федерален съдия на Хаваите блокира новата забрана на президента Доналд Тръмп за влизане в САЩ на пътници от шест мюсюлмански страни. Това стана броени часове преди забраната да влезе в сила, съобщава БТА. 

По темата

Американският областен съдия Дерик Уотсън наложи спешна забрана на президентския указ, който имаше за цел временно да забрани влизането в САЩ на повечето бежанци, както и на пътници от шест мюсюлмански страни. Същата съдба имаше и предишният указ на Тръмп от 27 януари по същия въпрос, в който "карантинните" страни бяха седем. 

В ревизирания указ, издаден на 6 март, се предвиждаше 90-дневна забрана за граждани на Судан, Сирия, Иран, Либия, Сомалия и Йемен да влизат в САЩ. 

Доналд Тръмп вече коментира, че решението на федералния съд на Хаваите е безпрецедентно превишение на пълномощията от страна на съдебната власт.  В реч пред многобройни свои привърженици в Нешвил, щата Тенеси, той подчерта, че е готов да се бори докрай срещу решенето на съдията и ще стигне до Върховния съд по въпроса, ако се наложи.