"Не бива държавен глава да разделя българските граждани", смята той

Росен Плевнелиев срещу Румен Радев. Бившият президент критикува действията на настоящия.

Според Росен Плевнелиев ролята на президентската институция е не да разделя, а да обединява нацията. Румен Радев отговори, че работи за националаната сигуронст.

Три месеца след последната среща между Румен Радев и Росен Плевнелиев, двамата президенти влязоха в задочен спор.

От позицията на страничен наблюдател, в нов офис и с учредена фондация зад гърба си, Плевнелиев посочи грешките в първите 100 дни от управлението на Радев. Най-стратегическата – идеята за промени в изборното законодателство, въвеждащи уседналост.

По темата

„Не отива по никакъв начин на българския държавен глава да ограничава конституционни права на български граждани, където и да са те по света”, коментира президентът Росен Плевнелиев.

Според Плевнелиев, когато се говорело за влияние на Турция върху изборния процес, не трябвало да се пропускат и опитите на други държави за намеса у нас. И върна лентата към местните избори през 2015 година.

Втората критика. Впечатлението за натиск от страна на президента Радев върху служебния кабинет.

„Президентската институция е силна само тогава, когато гарантира силен баланс в държавата. Тя е силна с баланса. А, не с натиска за назначения и уволнения”, казва още Росен Плевнелиев, президент на България 2012 г. - 2017 г.

Действащият президент запази хладнокръвно отношение към критиките.

„Уважавам всеки един президент, който е бил на този пост. Но, не комуникирам с бившите президенти по медиите”, бе коментарът на президента Румен Радев.

И кратко за пореден път аргументира позициите си.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.