Първи вота си дават жителите в отвъдморските територии на страната

Започна гласуването за избор на президент на Франция. Първи вота си дават жителите в отвъдморските територии на страната.

По темата

Несигурност, напрежение и неочакван край – в навечерието на избора на президент. Предизборна кампания, белязана от скандали и терор, който този път удари Париж право в сърцето – „Шанз-Елизе”. Затова нищо няма да е сигурно до последната минута.

„Тази кампания беше изключително различна от всички предходни. Нямаме никаква представа, кои ще бъдат двамата кандидати, класирани за втори тур. Напрегната кампания с много неизвестни”, коментира политическият журналист Жереми Тротан.

Последни социологически проучвания дават малка преднина, от 3 процента, на независимия кандидат Емануел Макрон, пред останалите трима фаворити – Льо Пен, Фийон и Меланшон.

Жереми има достатъчно богат професионален опит, за да не се доверява напълно на цифрите. Каква обаче трябва да бъде личността на президента, който французите очакват?

„Дали французите искат промяна и ново начало с кандидат като Емануел Макрон или търсят сигурността в лицето на Франсоа Фийон!? Ще обърнат ли съвсем поглед на другата страна, поглеждайки към Мари Льо Пен или Меланшон? На този етап е много трудно да се каже. При всички положения ни очаква изключително вълнуващ и напрегнат изборен ден”, смята Жереми Тротан.

Думи като „страх” и „терор” влязоха трайно в речника на французите. Особено през последните 2 години, когато 238 души намериха смъртта си при различни терористични атаки във Франция. Борбата с тероризма и безработицата, чийто процент стремително се покачва, са сред опорните точки в предизборните кампании на кандидат-президентите. Политически анализатори вече обобщиха, че кървавата атака от последните дни на „Шанз-Елизе” ще даде крачка преднина на „антиевропейски” настроената Льо Пен.

„Французите знаят, че има реална заплаха от тероризъм в изборния ден. Въпросът е дали ще излязат да дадат своя глас срещу терора, или ще останат вкъщи, страхувайки се. Това предстои да видим”, коментира Жереми Тротан.

В деня на размисъл остава голям процентът на французите, които все още не са направили своя избор. Кои двама от четиримата основни фаворити ще продължат на втори тур – отговорите ще научим утре.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.