Ватиканът изказа съболезнования за кончината на Хелмут Кол

Папа Франциск прие на аудиенция канцлера на Германия Ангела Меркел и обсъди с нея актуалната международна обстановка, като главните разисквани теми бяха заплахата на тероризма и климатичните промени, предаде АФП, като цитира комюнике на Ватикана. 

По темата

Папата и канцлерката са единодушни за необходимостта от специално внимание към отговорността на международната общност в борбата срещу бедността и глада, глобалната заплаха на тероризма и климатичните промени, се уточнява в комюникето.

Меркел, за която това е четвърта аудиенция при папата, разговаря със светия отец четиридесет минути. Двамата отдадоха почит на починалия бивш канцлер Хелмут Кол и неговите неуморни усилия за обединението на Германия и единството на Европа.

В отделно комюнике Ватиканът представи официалните съболезнования на папата за кончината на Хелмут Кол, определяйки го като велик държавник, работил с прозорливост и преданост за благото на хората в Германия и в съседните европейски страни и за мира и помирението.

След посещението си във Ватикана Ангела Меркел заяви пред журналисти ще е разговаряла с папата и за имиграцията, за необходимостта от многополюсен свят и че двамата са изразили съжаление за решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, уточнява БГНЕС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.