Той се обяви за "радикално нов път" за Франция в реч пред двете камари на парламента във Версай

Макрон се обяви за "радикално нов път" за Франция в реч пред двете камари на парламента във Версай, предаде агенция "Франс прес". Той предложи да бъде намален броят на депутатите с една трета, като се аргументира с необходимостта от повишаване на ефективността на работата на парламента.

В момента в Сената има 348 народни представители, а в Националното събрание – 577. 

"Един по-малоброен, но с по-засилени механизми на работа парламент е парламент, в който работата се извършва по-безпрепятствено, това е парламент, който работи по-добре", увери Макрон като призова за "действия и ефикасност" на всички нива на властта.

Той пожела да завърши тези реформа на институциите "до една година" и даде да се разбере, че ако те не бъдат гласувани достатъчно бързо от парламента, той ще ги подложи на референдум. "Тези реформи ще бъдат внесени в парламента, но ако е необходимо, ще поискам мнението на гласоподавателите чрез референдум", каза Макрон, цитиран от Ройтерс.

"Със своя избор (по редица въпроси), който направи в последно време, нашият народ иска от нас да поемем по радикално нов път", обяви Макрон. „Досега бяхме на погрешен път“, добави той.

В дългата тържествена реч Макрон представи основните насоки на петгодишния си мандат. 

Президентът обяви, че наесен ще отмени извънредното положение във Франция, което бе въведено след атентатите от ноември 2015 г. Той добави, че от парламента ще бъде поискано да гласува нови мерки за борба с тероризма.

Френският президент заяви, че Европейският съюз е "загубил пътя си" и призова за "ново поколение лидери" да съживи блока.

"Изграждането на Европа е отслабено от разпространението на бюрокрацията и от нарастващия скептицизъм, който идва от това", каза Макрон в обръщение към двете камари на парламента. "Последните 10 години са били жестоки за Европа. Успяхме да се справим с кризи, но загубихме пътя си."

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.