Засилени мерки за сигурност в Борисовата градина

Все още няма следа от нападателите на журналиста от БНТ Иво Никодимов. Днес преди обяд му е направена оперативна интервенция за наместване на носните кости. Операцията е преминала успешно и той вече е добре.

Трима мъже нападнаха журналиста от БНТ Иво Никодимов

Припомняме, че трима души нападнаха с юмруци Никодимов посред бял ден в Борисовата градина - място, през което минават хиляди души на ден. По време на нападението обаче наоколо е било пусто.

Журналистът не смята, че нападението е било планирано. Иво Никодимов е известен, дългогодишен журналист, водещ на сутрешния блок по Българската национална телевизия. Не знае от какво е продиктувана агресията, но помни лицето й. 

Иво Никодимов: Запомних лицето на един от нападателите ми

„Момчета на 20-22 години, около метър и 80 високи, добре сложени. Единият беше с избръсната глава, другите двама - много късо подстригани. На единия от нападателите запомних много добре лицето”, разказа пред NOVA Никодимов.

След агресията в Борисовата градина: Обсъждат да има повече патрули

Журналистът вече е прегледал над 4000 снимки в опит да разпознае нападателите. В районните управления тази нощ са проверени около 200 души. Основната версия, над която работи полицията, е нападение с хулигански подбуди. Поне до петък Иво Никодимов ще остане за наблюдение в болницата.

След нападението над журналиста полицията обеща засилени мерки за сигурност. В Борисовата градина от днес униформените са повече. Освен обичайните патрули на общинска полиция, там има и екипи на СДВР и униформени от конната полиция.

Мъже с качулки пребиха нотариус и дъщеря й в центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Автомобилният достъп до парка е ограничен изцяло. Въпреки това за сигурността в парка най-много се разчита на видеонаблюдението, което пък беше поставено след други фатални инциденти в същия парк.

Юли 2011 г. - тялото на Яна Кръстева е открито на оживена алея в Борисовата градина.

Юни 2015 г. - Георги Игнатов беше намерен убит с нож на пейка отново в Борисовата градина.

Все още няма задържани за побоя над нотариус и дъщеря й в София

Две години по-късно паркът отново е сцена на насилие. Нотариус Валентина Механджийска и дъщеря й са пребити от мъже с качулки. Ден по-късно трима мъже пребиват Иво Никодимов.  Мястото, където журналистът е нападнат, не се наблюдава.

В момента 36 камери следят за сигурността на парка. Записите се прехвърлят директно в полицията. След инцидентите всички дежурни са на крак. През целия ден екипи на Центъра за градска мобилност премахваха автомобили от подходите към парка.

Репортери: Владислава Тричкова, Ивета Шилигарова