Решението на тази криза трябва да е политическо, подчерта той

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира, че напрежението около Корейския полуостров е достигнало най-високите си нива от десетилетия и затова сега трябва да има по-малко реториката и повече дипломация, съобщава БТА. 

Тръмп: Ким Чен Ун истински ще съжалява, ако удари остров Гуам

Гутериш каза пред репортери, че светът трябва да си вземе поука от историята и да не допуска грешките, довели до Корейската война, започнала преди 67 години и взела над 3 милиона жертви. 

Не спира войната на думи между САЩ и Северна Корея

Шефът на световната организация съобщи, че във вторник е казал на представителите на държавите, участващи в прекъснатите шестстранни преговори - Северна Корея, Южна Корея, САЩ, Русия, Япония и Китай, че винаги е готов да помогне за подновяване на диалога и предлага посредническите си услуги. 

Нова закана от Пхенян

"Решението на тази криза трябва да е политическо. Потенциалните последици от евентуални военни действия са прекалено ужасни, че да мислим дори за тях", заяви Гутериш. Той посочи, че международната общност трябва да изпрати ясно послание на севернокорейското ръководство да спазва международните си задължения, да поднови диалога и да намали напрежението. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.