Тя планирала голям атентат, чиято подготовка е била извършвана в къща в Алканар

Последните 24 часа изправиха властите в Испания пред огромно изпитание. След смъртоносната атака на „Ла Рамбла” последва и друго нападение - в малкия курорт Камбрилс, петима души опитаха да повторят нападението от Барселона. Те носели и колани с експлозиви, които се оказали фалшиви.  И са от същата терористична клетка като нападателите от „Ла Рамбла”. Според полицията, те планирали доста голям атентат, а подготовката е била извършвана в къща в Алканар.

14 загинали и 126 ранени при терора в Испания (ОБЗОР)

Колкото до атаката в сърцето на Барселона, полицията съобщи, че петима души са основните заподозрени за нея, а четирима вече са арестувани.

СНИМКИ НА АРЕСТУВАНИТЕ 

Продължава издирването на още един заподозрян. Отговорност за кървавите нападения пое ИДИЛ, а основен заподозрян е 17-годишният Муса Оукабир. Той откраднал паспорта на по-големия си брат и наел с него минивана, с който са извършени атаките.

ТЕРОР В БАРСЕЛОНА: МИНИВАН СЕ ВРЯЗА В ПЕШЕХОДЦИ

Късно снощи по улиците на Камбрилс се чува стрелба. Това са изстрелите, с които полицаи елиминират петима терористи. Стрелбата се чува ясно и в препъленено заведение.

МИНУТА МЪЛЧАНИЕ В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ В БАРСЕЛОНА

Този опит за атентат е свързан с кървавата атака на „Ла Рамбла” в Барселона. Говори се за терористична клетка с 12 или 13 членове. В Камбилс атаката се провалила. Автомобилът на терористите блъснал няколко души. Но се преобърнал. И докато петимата излизали от колата, полицаи открили огън и ги убили. Появи се информация, че един от заподозрените е роден във Франция. Френският вътрешен министър обаче беше категоричен:

МИНУТА МЪЛЧАНИЕ В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ В БАРСЕЛОНА

„Досега не сме установили нито един от заподозрените да е бил във Франция, но разследването ще трябва да продължи”, заяви Жерар Коломб, министър на вътрешните работи на Франция.

БЪЛГАРКА, РАЗМИНАЛА СЕ НА КОСЪМ ОТ АТЕНТАТА: ВИДЯХ УЖАСА (ВИДЕО)

Със същата терористична клетка е бил свързан и инцидент по-рано през седмицата, на който не беше обърнато голямо внимание. При експлозия в Алканар загинал един човек. Сега полицията обяви, че е бил терорист, приготвял е бомба и вероятно се е самовзривил погрешка. 

Властите показаха снимките на четирима мъже, които се издирват във вразка с атентатите. 

СЛЕД АТЕНТАТА В БАРСЕЛОНА: 7-ГОДИШНО МОМЧЕ Е В НЕИЗВЕСТНОСТ (ВИДЕО+СНИМКА)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.