Един загинал и двама ранени при инцидент по време на явлението

Милиони станаха свидетели на зрелищния спектакъл, наблюдаван в небето над Северна Америка. Пълното слънчево затъмнение се случи за първи път от 99 години насам.

СНИМКИ НА УНИКАЛНОТО ЯВЛЕНИЕ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Голямото американско слънчево затъмнение вече е в историята - и в прекия, и в преносния смисъл. Зрелищното явление, което прекоси Съединените щати от единия до другия бряг, накара милиони американци да оставят ежедневните си занимания и да отправят поглед към небето.

В Канада нямаше пълно слънчево затъмнение. Повече късмет имаха жителите на град Виктория в най-западната провинция на Канада - Британска Колумбия, където слънчевият диск за известно време бе закрит на 90-92%. Във Ванкувър слънцето бе закрито от луната на 86%, в Торонто - на 70%, а в столицата Отава - на 60%.

Пълно затъмнение имаше в 14 щата, но гледката с частично закрит слънчев диск можеше да се наблюдава от всички части на страната.

Не липсваха и любопитни моменти. Двойка от американския щат Южна Каролина кръсти бебето си Иклипс, тъй като се роди в деня на рядкото затъмнение.

То стана повод милиони да тръгнат на път, за да намерят най-подходящото място за наблюдение. Това предизвика километрични задръствания по пътищата.

Имаше и неприятен инцидент. Един човек загина, а двама бяха ранени при пътнотранспортно произшествие по време на слънчевото затъмнение в американския щат Кентъки.

В град Хайдън 38-годишна жена изгубила контрол над автомобила си и се врязала в група хора, наблюдаващи слънчевото затъмнение. 23-годишен мъж е починал на място, ранени са още една жена и шофьорката на колата. Местната полиция разследва инцидента.

Въоръжени със защитни очила към небето погледнаха също президентът Тръмп и съпругата му Мелания.

Освен емоции, затъмнението донесе и много икономически последици - за едни положителни, за други не толкова. Истински бум преживя търговията с всякакви стоки, посветени на затъмнението. Заради треската около рядкото явление местата в хотели и ресторанти бяха разграбени по пътя на слънчевото затъмнение. Според изчисленията на експерти обаче зрелището ще струва на американската икономика над 700 милиона долара заради времето, което хората са прекарали навън, вместо да са на работните си места.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.