Валидно ли е допитването до народа според евродепутатите?

Лидерите на европейските институции се въздържат от коментари за каталунския референдум, с което потвърдиха линията на Брюксел за последните седмици да избягват въпросите на тема "Каталуния".

Нова държава на картата на Европа или гражданска война в Испания?

Насилието осъдиха лидерите на социалдемократите в Европарламента и либералите, отбелязвайки обаче, че референдумът е незаконен и съответно невалиден.

"Тъжен ден за Испания и цяла Европа. Решението може да бъде само политическо, а не полицейско", коментира Джани Питела, лидер на левите в ЕП, обвинявайки испанския премиер, че не се е справил.

СЛЕД КЪРВАВ РЕФЕРЕНДУМ: Каталуния реши, че иска независимост (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ги Ферховщад, лидер на Либералите призова за деескалация и преговори, а президентът на Европейския парламент Антония Таяни подчерта, че референдумът е незаконен. 

Говорителите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск, отказаха коментар. 

Гумени патрони, арести и над 700 ранени в Каталуния (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мълчание засега запават и повечето европейски лидери, с малки изключения. Пръв наруши мълчанието белгийският премиер, осъждайки насилието. Пред сградата на испанското посолство в Брюксел снощи се събраха стотина представители на фламандските сепаратисти, протестирайки срещу насилието в Барселона. 

В ДЕНЯ НА РЕФЕРЕНДУМА: Българите – „за” и „против” независима Каталуния (ВИДЕО+СНИМКИ)

Повечето европейски наблюдатели тълкуват липсата на позиции с опасения, че каталунският пример може да предизвика ефекта на доминото, тъй като в много европейски страни има политически групи, споделящи сепаратистки настроения. 

Полицията запечата 1300 избирателни секции в Каталуния

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.