Има ли шуробаджанащина при раздаването на субсидии?

Деца и роднини на шефове в Министерството на земеделието получават пари от евросубсидии. И така вече години наред.

Шуробаджанащина, за която сигнализират недоволни фермери и бивши служители в министерството.

Елен Стойкова е дъщерята на шефа на Областната Дирекция „Земеделие”  за София – Област, Христина Стойкова. 

Отново се бавят парите на биоземеделците

Регистрирана още от 19 годишна като земеделски производител Елен е една от онези земевладелци, които допреди 2 години бяха масово явление –стопаните на пасища без животни. Хората, които взимаха големи суми европейски субсидии само, за да косят тревата и почистват ливадите.

През 2015 г. истинските животновъди възроптаха, че заради тези хора, за тях не са останали площи, които да заявят за субсидии. Държавата отстъпи и законът ограничи практиката.

ЗЕМЕДЕЛЦИ НА ПРОТЕСТ: Блокираха центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

От 2013 г. до началото на 2016 г. обаче дъщерята на земеделския директор е взела хиляди левове за поддържане на над 1300 декара пасища в Челопеч, където случайно или не, ведомството на майка й е одобрявало площите, преди да се кандидатства за парите пред Фонд „Земеделие”.

Вичо Вичев пък е бащата на същата директорка на земеделието за София област - Христина Стойкова. Бащата и майката са регистрирали фирма, която е спечелила еврофинансиране по друга програма към земеделието – за къщи за гости. С максимума подпомагане по програмата – 380 000 лв. те са построили три красиви къщи близнаци край Сливница. Като председател на комисия, дъщеря им - директорът Христина Стойкова, е преобразувала земята под къщите от земеделска в урбанизирана.

Внесоха обвинение срещу бивш шеф на Фонд "Земеделие"

Има ли шуробаджанащина около раздаването на земеделски субсидии и доколко това е опасно? Кои взимат най-апетитните помощи за развиване на земеделието и как го развиват?

Реакции след разследването ни. От понеделник Държавен фонд „Земеделие” ще проверява дали къщите за гости, показани в репортажа, са изрядни и за какво се ползват.

И още: Инспекторатът на земеделското министерство е запознат със съмненията за конфликт на интереси и сам е подал сигнал до Комисията за конфликт на интереси.

Съдят шеф от Земеделското министерство, прикривал баща си

Цялото разследване на Марин Николов за роднинските обръчи около земеделски субсидии, гледайте тази неделя веднага след централните новини. 

Част от разследването на Марин Николов гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.